Hala sosyal medyada hesap açmaya direnen azınlık bir kitlenin var olduğunu biliyoruz ancak büyük olasılıkla siz de birden fazla sosyal medya hesabına sahip olan çoğunluğun içindesiniz. Hatta bazılarımız için sosyal medyada vakit geçirmek mesleğimizin bir parçası, bazılarımız da sosyal medya uzmanlarından daha fazla vakit geçirecek kadar bağımlıyız sosyal mecralara. Sosyal medya uygulamalarını kullanmanın zevkleri karşılığında en savunmasız kişisel bilgilerimizi oraya koyma konusunda hiç tereddüt etmiyoruz. Siber saldırı yöntemleri değişiklik gösterse de, sosyal medya hesaplarının güvenliği ile ilgili en temel sorun, kimlik hırsızlığına yol açabilmesidir.
Aslında sosyal medya hesabınızı korumak için atabileceğiniz adımlar düşündüğünüzden daha kolaydır. Nasıl mı? İşte size sosyal medya hesabınızı korumak için 7 ipucu:
Güçlü Şifre
Yeni bir sosyal medya hesabı oluşturduğunuzda, büyük olasılıkla bir dizi adımdan oluşan ” güçlü bir şifre ” oluşturmanız istenecektir . Adımlar çoğunlukla şifrelerinize uzunluk ve karakter gibi varyasyonlar eklemekten oluşur. Garip gereksinimler gibi görünseler de, bu uygulamaların bunlara sahip olmasının bir nedeni var. Basitçe söylemek gerekirse, şifreler sosyal medya hesaplarınıza yetkisiz erişime karşı ilk savunma hattını sağlar. Parolanız ne kadar güçlüyse, hesaplarınız o kadar korunur. Sahip olduğunuz tüm hesaplar için güçlü parolalar oluşturmalısınız ve her biri için ayrı şifreler oluşturmalısınız.
Güçlü parolalar oluşturmak için bir kaç ipucu:
- Aynı parolayı birden fazla hesapta kullanmayın.
- Şifreniz en az 8 karakter uzunluğunda olmalıdır . Parola küçük ve büyük harflerden, sayılardan ve sembollerden oluşmalıdır. Uzun bir şifre, uygun şekilde oluşturulmuşsa, kısa bir şifreden daha fazla koruma sağlayacaktır.
- Parolanızı oluştururken adınız, yaşınız, doğum tarihiniz, çocuğunuzun adı, evcil hayvanınızın adı veya en sevdiğiniz renk / şarkı gibi kişisel bilgileri kullanmayın .
- Ardışık klavye kombinasyonlarından kaçının (ör. Qwerty veya asdfg).
- Etrafınıza bakın ve şifrenizi girerken kimsenin izlemediğinden emin olun . Biri varsa, nazikçe başka tarafa bakmasını isteyin.
- sosyal medya hesaplarınıza giriş yaptığınız şahsi telefonunuz harici cihazlarda her zaman oturumu kapatın – bunu yapmak sadece birkaç saniye sürer-
- Ortak bilgisayarlara şifre girmekten kaçının – şifrenizi bilerek çalmak için kötü amaçlı yazılım yüklenmiş olabilirler.
- Güvenli olmayan Wi-Fi bağlantılarına (bir havalimanında veya kafede olduğu gibi) bağlanıldığında şifre girmekten kaçının – bilgisayar korsanları, şifrelerinizi ve verilerinizi güvenli olmayan bağlantılar üzerinden ele geçirebilir.
- Şifrenizi asla kimseye söylemeyin .
- Parolalarınızı düzenli olarak değiştirin ve aynı parolayı defalarca kullanmaktan kaçının.
- Parolalarınızı asla yapışkan bir kağıda yazmayın
- İnternet tarayıcınız parolalarınızı hatırlamak için izninizi istediğinde her zaman “asla” seçeneğini seçin
İki Faktörlü Yetkilendirme
Güçlü bir şifre seçtikten sonra, bir sonraki güvenlik seviyeniz iki faktörlü kimlik doğrulama şeklinde gelmelidir . Bu, çoğu sosyal medya hesabında gerekli bir adım haline gelen başka bir koruma katmanıdır. Adından da anlaşılacağı gibi, iki faktörlü kimlik doğrulama, normal giriş bilgilerinizin üzerine bir telefon numarası veya e-posta kodu gibi bir kimlik doğrulama katmanı eklemektir. Buradaki fikir, ilk giriş bilgilerinizin saldırıya uğraması durumunda bunun sizi korumasıdır.
VPN Kullanmak
Dışarıdaysanız, sosyal medyada gezinirken bir VPN kullanmak, hesaplarınızı korumanın en iyi yoludur. Sanal özel ağ olarak da adlandırılan VPN, halka açık kablosuz interneti kullanırken size özel olarak gezinme olanağı sağlar. Biri sizi hedef alsa bile, güvenli bağlantınızdan hesaplarınıza nasıl giriş yaptığınızı görmeleri mümkün değildir.
Merkezi Bir Parola Yöneticisi Aracı Kullanma
Birden fazla sosyal medya hesabında olmanın birkaç dezavantajından biri, birden fazla şifreyi yönetmek zorunda kalmaktır. Bazılarımız tüm hesapları için aynı şifreyi kullanarak bu sorunu aşmaya çalışır. Ancak bu, hesaplarınızdan birinin saldırıya uğraması durumunda hepsinin de hacklendiği anlamına gelir. Bu sorunun gerçek çözümü, merkezi bir şifre yönetimi aracında görülebilir. Bu araçlar, ultra güvenli, tek seferlik bir oturum açma işlemiyle tüm hesaplarınızda oturum açmanıza olanak tanır.
Cihaz Gizlilik ve Güvenlik Ayarlarınızı Güncelleyin
Sosyal medya hesaplarınıza erişmek için kullandığınız cihaz da kapıyı saldırılara açık bırakabilir. Örneğin, birisinin telefonunuza saldırması, bilgilerinize bir masaüstü cihaz üzerinden erişmeye çalışmasından farklı olabilir. Bu nedenle, cihazınızın tüm gizlilik ve güvenlik ayarlarının güncellenmesi önemlidir.
Bir Antivirüs Uygulaması Kullanın
Virüsler, bilgisayar korsanlarının bilgilerinizi çalmaya çalıştıkları en yaygın yöntemlerden biridir. Daha da kötüsü, virüslerin tespit etmek zordur. Bununla birlikte, cihazınıza bir antivürüs uygulaması indirmek bu sonunun çözümü için size önemli bir avantaj sağlar.
Şüpheli Mesajlara Karşı Dikkatli Olun
Son olarak, size gelen doğrudan mesajlara, arkadaşlık isteklerine veya hesaplarınızın alabileceği e-postalara dikkat edin. Virüslerle ilgili sorunu unutmayın. Bazen içgüdüleriniz kendinizi korumanın en iyi yoludur. Ve bunun için sadece biraz dikkat yeter.