Sosyal medya pazarlaması, en basit tanımı ile markanın ürün ve hizmetlerini tanıtmak ve satmak için sosyal medya kanallarını kullanmayı içerir.
Eğer henüz sosyal medyada varlığınız yoksa, markanız için çok önemli fırsatkarı kaçırıyorsunuz demektir. İnsanların %74’ünün satın alma kararları verirken sosyal medyayı kullandığını düşünürsek, onları ürünlerinizi satın almaya teşvik etme fırsatını kaçırmak istemezsiniz. Ancak sosyal medya pazarlamasına aşina değilseniz , bu süreç size biraz zor gelebilir.
Sosyal medya pazarlaması ile igili bu kılavuzumuzda aşağıdaki bilgileri bulabilirsiniz:
- Neden sosyal medyayı kullanmalısınız?
- Kullanabileceğiniz sosyal platformlar neler?
- Sosyal medya hedef belirleme
- Organik ve ücretli sosyal medya
- Sosyal medya pazarlaması: Kitlenizi tanıyın
- Başarılı bir sosyal medya içerikleri oluşturmak için ipuçları
- Sosyal medya rakip analizi
- sosyal medya pazarlamanızı kolaylaştıracak ücretsiz araçlar
Neden sosyal medyayı kullanmalısınız?
Sosyal medya pazarlamanın derinliklerine dalmadan önce, markanız için sosyal medyayı neden kullanmanız gerektiğini açıklayalım:
- Sosyal medya pazarlaması ilişkiler kurmanıza yardımcı olur
Sosyal medya, sunduğunuz ürün ve hizmetlerle ilgilenen potansiyel müşterilerle ilişkiler kurmanız için mükemmel bir yerdir. Doğrudan mesajlaşma ve içerik gönderilerine yorum yapma gibi özellikler aracılığıyla potansiyel müşterilerle bire bir etkileşim kurmanız için size bir ortam sağlar. İlişkiler ve topluluklar oluşturmak, işletmenizin çevrimiçi büyümesine yardımcı olmak için değerlidir.
İnsanlar işletmenizi tanıdıklarında ve markanıza güvendiklerinde, satın alma zamanı geldiğinde sizi seçme olasılıkları daha yüksektir.
- Sosyal medya, marka bilinirliğini artırmanıza yardımcı olur
Marka bilinirliği , işletmeniz için potansiyel müşteriler kazanmanıza yardımcı olmak için esastır. İnsanlar sosyal medyada sizinle bağlantı kurduğunda, kim olduğunuzu ve neler sunduğunuzu öğrenirler. Sosyal medya, markanızı potansiyel müşterilerin önüne koymanızı sağlar.
Takipçilerinizin haber beslemelerinde görünen içerikleri yayınlayabilir ve takipçilerinizi, içeriklerinizi kendilerini takip eden kişilerle paylaşmaya teşvik edebilirsiniz. Bu sayede daha geniş kitlelere ulaşabilirsinzi.
- Sosyal medya, web sitenizdeki trafiği artırmanıza yardımcı olur
Sosyal medya, markanızın web sitesindeki trafiği artırmanız için değerli bir yoldur . Sosyal medya profillerinizde web sitenizin bağlantılarını paylaşabilir ve kullanıcıları sitenizdeki sayfaları ziyaret etmeye teşvik edebilirsiniz. Sonuç olarak, daha fazla insan blog yazılarınızı okumak, ürünlerinizi kontrol etmek veya hizmetlerinizi öğrenmek için web sitenizi ziyaret edebilir.
Sosyal medya platformları nelerdir?
Sosyal medya pazarlama kılavuzumuzda bir sonraki adım, aralarından seçim yapabileceğiniz sosyal medya platformlarıdır. Markanızı internette büyütmek için kullanabileceğiniz yüzlerce sosyal medya platformu var. Burada hepsinden bahsetmeyeceğiz ancak, işinizi büyütmek için kullanabileceğiniz en popüler sosyal platformlardan bazılarını paylaşıyoruz:
- Facebook : Her ne kadar eski popülerliği olmasa da. Facebook hala dünyanın en büyük sosyal mecralarından birisidir. Bu platform,potansiyel müşterilerinizle birden fazla içerik türünü paylaşmak için idealdir. Fotoğraflardan bağlantılara, içeriğe ve anketlere kadar, kitlenizin dikkatini çekmek ve bilgilendirmek için çok sayıda içerik türü oluşturabilirsiniz.
- Instagram : Instagram, özellikle shop özelliği ile perakende satıcıların popüler sosyal medya platformudur. Bu platform, fotoğraf ve videolarla takipçilerinize markanızın ürünleri veya hizmetleri hakkında fikir vermek ve satış yapmak için idealdir.
- Twitter : Twitter, şirketiniz hakkında kısa tanıtımları, blog içerikerini, haberleri çevrimiçi olarak paylaşmak için popüler bir platformdur. Satış odaklı değildir. Ancak müşteri hizmetleri olarak mutlaka kullanmalısınız. Tüketicilerin büyük bir çoğunluğu bir marka ile ilgili şikayeti olduğunda bu konuda tweet atar. Twitter’da diğer mecralarda olduğu gibi hedef kitlenizin markanıza aşina olmalarını sağlamak için fotoğraflar, videolar ve anketler gibi içerikler yayınlayabilirsiniz.
- Pinterest : Pinterest, fotoğraf, video ve GIF’leri hedef kitlenizle paylaşmanıza olanak tanıyan başka bir görsel sosyal medya platformudur. Özellikle ev dekorasyonu alanında fikir edinmek için yoğun olarak kullanılır. Kaliteli web sitesi trafiği sağlar. Bu platform, içerik panoları oluşturmanıza ve bunları hedef kitlenize sorunsuz bir deneyim sağlamak için düzenlemenize olanak tanır.
- LinkedIn : Profesyonel bağlantılar kurmak istiyorsanız, LinkedIn tam size göre bir platform. Bu platform, şirketiniz hakkında faydalı bilgileri paylaşmak için endüstri liderleri ve işletmelerle bağlantı kurmanıza olanak tanır.
- YouTube : Bu video tabanlı platform, faydalı içerikleri hedef kitlenizle paylaşmanız için mükemmel bir yerdir. Nasıl yapılır videolarından bilgilendirici videolara kadar , potansiyel müşterilerinize aktif olarak aradıkları bilgiyi sağlayabilirsiniz.
- TikTok : Sosn dönemin yükselen yıldızı TikTok kısa ve eğlenceli videolar için biçilmez kaftandır. TikTok pazarlaması, Etkileyici pazarlama, TikTok reklamcılığı ve organik viral içerik oluşturma gibi farklı taktikleri içerebilir.TikTok’un diğer sosyal mecralardan farkı; TikTok , erişim ve katılım söz konusu olduğunda pazarlamacılara eşit şartlar sağlar . Instagram veya YouTube gibi sosyal medya platformlarından farklı olarak takipçisi sıfır olan TikTok hesapları, algoritmanın viral yapısı sayesinde yeni bir videoda milyonlarca görüntülenme alabiliyor.
Sosyal Medya Hedef Belirleme
Başarılı sosyal medya pazarlaması, nereye gitmek istediğinizi ve oraya nasıl gideceğinizi belirlemenize yardımcı olan bir strateji veya yol haritası ile başlar.
Herkes daha fazla hayran ve takipçi ister , ancak neden? sosyal medya pazarlama hedefleriniz sadece takipçi ya da daha fazla beğeni olmamalıdır. Sosyal medya pazarlama hedefleri uzun vadede iş hedeflerinize hizmet etmelidir. Sosyal medya hedefinizi derinlemesine anlamak, ileriye dönük diğer tüm kararları iyileştirecektir.
Etkili Sosyal Medya Pazarlama Stratejisi Oluşturma Teknikleri’ni öğrenin!
En yaygın sosyal medya hedeflerinden bazıları şunlardır:
Marka bilinirliğini artırma
Marka bilinirliğini ölçmek için temel metrikler şunlardır:
- Takipçi sayısı: “Potansiyel olarak kaç kişiye ulaşabilirsiniz?”
- Sosyal medya gönderilerinizin erişimi : “Her gün/hafta/ay kaç kişi ulaşıyor?”
- Bahsetmeler, paylaşımlar ve RT’ler : “Kaç kişi markanız hakkında konuşuyor veya sosyal medya yayınlarınızı paylaşıyor?”
Web sitesi trafiği:
Trafiği ölçmek için temel metrikler şunlardır:
- Sosyal medyadan gelen trafik : “Sosyal medya kanallarınızdan web sitenize kaç ziyaretçi geliyor?”
- Genel trafiğin payı : “Sosyal medya toplam trafiğinizin ne kadarını oluşturuyor?”
- Sosyal medya trafiğinin hemen çıkma oranı : “Sosyal medyadan gelen trafiğin kalitesi nedir?”
Potansiyel müşteriler oluşturma
Potansiyel müşteriler için temel metrikler şunlardır:
- Sosyal medya aracılığıyla toplanan kişisel bilgiler : “Sosyal medya aracılığıyla kaç potansiyel müşteri topladınız?”
- Katılım : “Sosyal medya yarışmanıza veya etkinliklerinize kaç kişi katıldı ve bilgilerini sizinle paylaştı?”
- Potansiyel müşteri yaratan sosyal medya gönderilerinize yapılan tıklamalar: “Bu gönderilerdeki mesajlarınız ne kadar iyi?”
- Sosyal medyadan potansiyel müşteri dönüşümleri : “Sosyal medyadan gelen potansiyel müşteriler ne kadar kaliteli?”
Gelir artışı
Gelir artışını izlemek için temel metrikler şunlardır:
- Kayıtlar / Gelir : “Sosyal medya kanallarınız ne kadar kayıt veya ne kadar gelir getiriyor?”
- Reklamlardan elde edilen gelir : “Sosyal medya reklamlarınız ne kadar gelir getiriyor?”
Etkili sosyal müşteri hizmeti
Müşteri hizmetleri etkinliğinizi izlemek için metrikler:
- Destek sorularının sayısı : “Şirketiniz için sosyal medya müşteri desteği talebi var mı?”
- Tepki süresi : “Müşterilerinize ne kadar hızlı geri dönüyorsunuz?”
- Müşteri Memnuniyeti Puanı ( CSAT ) : “Müşterileriniz hizmetinizden ne kadar memnun?”
Organik ve Ücretli Sosyal Medya Pazarlama
Sosyal medya pazarlamasının temelleri hakkında daha fazla bilgi edindiğinizde, potansiyel müşterilere ulaşmak ve onlarla etkileşim kurmak için iki seçeneğiniz olduğunu göreceksiniz: organik pazarlama veya ücretli sosyal medya pazarlaması. Peki hangisi daha iyi?
Aslında şu yanılgıdan uzak durmalısınız, ne organik ne de ücretli sosyal medya tek başına istenilen sonuçları vermeyecektir. İdeal olan, her ikisinin de bir kombinasyonu kullanmanızdır. Öncelikle, nasıl devam edeceğinizi belirlemek için ücretli ve organik sosyal medya pazarlama arasındaki farkları anlamanız önemlidir. Ardından, pazarlama hedeflerinize bağlı olarak hem organik hem de ücretli stratejileri kullanan en iyi yaklaşımı seçebilirsiniz.
Organik sosyal medya pazarlama
Organik sosyal medya pazarlama, markanız etrafında topluluk oluşturmak ve sürdürmek, olası satışları artırmak ve mevcut müşterilerin bağlılığını sağlamak için hesap açtığınız sosyal mecralarda düzenli içerik paylaşma sürecidir. Paylaştığınız içerikler genelde sadece sizi takip eden kitlelere erişir. Hashtag kullanımı, önerilen içerik vb. Algoritmalarla paylaştığınız içerikler takipçiniz olmayan kişilere erişse de bu oran, ücretli sosyal medya pazarlama içeriğinden çok çok daha az olacaktır.
Ücretli sosyal medya pazarlama
Öte yandan, ücretli sosyal medya pazarlaması, sosyal medya hedeflerine erişmek için yeni kitlelere daha hızlı erişmenizi sağlar. Ücretli sosyal medya pazarlaması tanıtılan gönderileri, web sitesi trafik reklamları, takipçileri artırmayı amaçlayan kampanyaları, satış kampanyaları ve daha fazlasını içerir.
Sosyal Medya Pazarlaması: Kitlenizi Tanıyın
Sosyal medyada hedeflenen bir kitle, belirli davranışlar ve demografik özelliklerle tanımlanan bir grup insandır. Markalar, kitlelerinin ihtiyaçlarına göre küratörlüğünde içerik sunar ve karşılığında bireyler markaya daha bağlı hissederler. Markanızı, hedef kitlenizin kim olduğunu bilecek kadar iyi anlamalısınız. Bunlar, ürünlerinizle ve şirket ahlakınızla en çok yankı uyandıracak kişilerdir. Peki sosyal medyada hedef kitlenizi nasıl bulursunuz?
- Beyin fırtınası yaparak başlayın: Hedef demografiniz hakkında beyin fırtınası yaparak başlayın. İdeal müşteriniz kim? Yaş, cinsiyet, eğitim, iş, gelir düzeyleri, nerede yaşadıkları, ilgi alanları, istekleri ve çocukları olup olmadığını belirleyerek mümkün olduğunca spesifik olun.
- Tercih ettiğiniz platformlarda yerel kitle içgörü araçlarını kullanın: Ürünlerinizi kimlerin kullanabileceği hakkında genel bir fikir edindikten sonra, onları çevrimiçi aramaya başlayabilirsiniz. Örneğin, Facebook hedef kitle istatistikleri sonsuz araştırma fırsatları sunar ve çoğu sosyal medya platformu, platformlarını kullanan işletmeler için özel profiller sunar.
Ayrıca, hedef kitlenizin de etkileşimde bulunacağı sayfaları arayarak yeni kitle demografisi arayabilirsiniz. - E-posta kampanyaları aracılığıyla anketler gönderin veya tercihler isteyin: Abonelerinize sosyal medya tercihlerini soran e-posta anket kampanyaları oluşturun . Yeni aboneler e-posta listenizi gördüğünde, onlara en sevdikleri sosyal medya platformlarını sorabilir ve profillerinizi paylaşarak onları size katılmaya davet edebilirsiniz.
Başarılı bir sosyal medya içerikleri oluşturmak için ipuçları
- Sosyal medya pazarlamasında “içerik” çok önemli bir konudur. Hani her zaman denir ya içerik kraldır diye, içerik şimdilerde saltanat dönemini yaşıyor. 🙂 Sosyal medyada başarılı içerikler oluşturmak için:
- Sıkıcı Olmayın, Esprinin Gücünden Yararlanın
- Merak Uyandırın, Dikkatleri Üzerinize Çekin
- Bilgi Paylaşın
- Açık Olun, Duygularınızı Yansıtın
- Müşterilerinizi Olayın İçine Dahil Edin, Soru Sorun
- Hayatın İçinden Olun, Çevrenizde Olan Olaylara Duyarsız Kalmayın
Sosyal medya içerik pazarlamasına dair daha fazla bilgi için “Sosyal Medya Paylaşımları Nasıl Olmalı?” adlı blog yazımızı okuyabilirsiniz.
Sosyal Medya Rakip Analizi
Sosyal medya pazarlamasında rekabet analizi, rekabetinizin güçlü ve zayıf yönlerinin neler olduğunu ve bu güçlü ve zayıf yönlerin sizinkiyle nasıl karşılaştırıldığını bulmak için yapılan bir analizdir. Sosyal medyada rakip analizi yapmanın tek nedeni rakiplerinizi tanımak değildir. Ayrıca size kendi işiniz ve hedef kitleniz hakkında bilgi verecektir.
Sosyal medyada rekabet analizi nasıl yapılır
- Rakiplerinizin kim olduğunu belirleyin
- Anahtar kelime araştırması yapın: bunun için ürün ve hizmetlerinizi Google’da ve sosyal medya’da hashtagler ile aratarak en iyi performans gösteren rakiplerinizi belirleyebilirsiniz.
- Kitlenizin hangi benzer markaları takip ettiğini öğrenin: Facebook Audience Insights ve Twitter Analytics, hedef kitlenizin bu sosyal ağlarda takip ettiği diğer markalar hakkında size bazı iyi bilgiler verebilir. Bu markalar sizinkine benziyorsa, onları potansiyel rakipler olarak değerlendirmeye değerdir.
- Odaklanmak için en fazla 5 rakip seçin
2. İstihbaratı toplayın: Artık rakiplerinizin kim olduğunu bildiğinize göre, sosyal medyada neler yaptıklarını öğrenmeniz gerekiyor. En iyi rakipler olarak tanımladığınız markaların her birinin sosyal ağlarına tıklayın ve sosyal medya rekabet analizi şablonu oluşturun. Şablonda aşağıdakilere dikkat edin:
- Hangi sosyal ağlardalar?
- Takipçileri ne kadar büyük ve ne kadar hızlı büyüyor?
- En iyi takipçileri kimler?
- Ne sıklıkla yayınlıyorlar?
- Etkileşim oranları nedir?
- Toplumsal ses paylaşımları nedir?
- En sık hangi hashtag’leri kullanıyorlar?
- Kaç hashtag kullanıyorlar?
- Bir SWOT analizi yapın: Artık tüm bu verileri topladığınıza göre, rekabete kıyasla nerede olduğunuzu anlamanıza yardımcı olacak şekilde analiz etme zamanı. Bir SWOT analizinde, aşağıdakileri belirlemek için işletmenize ve rekabete yakından bakarsınız:
S – Güçlü Yönler
W – Zayıf Yönler
O – Fırsatlar
T – Tehditler
- Güçlü yönler: Rakamlarınızın rekabetten daha yüksek olduğu metrikleri listeleyin.
- Zayıf yönler: Rakamlarınızın rekabette geride kaldığı metrikleri listeleyin. Her sosyal ağ için hem güçlü hem de zayıf yönlerinizin olabileceğini unutmayın. Örneğin, daha az Instagram takipçiniz var ama daha yüksek etkileşiminiz var. gibi… Burada oldukça spesifik olun, çünkü bu ayrımlar fırsatlarınızı ve tehditlerinizi belirlemenize yardımcı olacaktır.
- Fırsatlar: Artık rekabete kıyasla nerede olduğunuzu bir bakışta görebildiğinize göre, yararlanmak için potansiyel fırsatları belirleyebilirsiniz. Bu fırsatlar, halihazırda toplamış olduğunuz bilgilere dayalı olarak rakiplerinize kıyasla kendinizi geliştirebileceğinizi düşündüğünüz alanlar olabileceği gibi, sosyal medya dünyasında beklenen veya yakın zamanda meydana gelen değişikliklere dayalı da olabilir.
- Tehditler: Fırsatlar gibi tehditler de kuruluşunuzun dışından gelir. Yaklaşan tehditler hakkında keskin bir fikir edinmek için, büyümeyle ilgili sayılara veya zaman içindeki değişimi ifade eden herhangi bir şeye iyi bakın. Örneğin, küçük ama takipçi büyüme hızı yüksek olan bir rakip, durgun büyüme gösteren büyük bir rakipten daha büyük bir tehdit oluşturabilir.
- En son verileri sosyal medya raporları ile birleştirin : Güncel tutmak için sosyal medya rekabet analizinizi düzenli olarak tekrar gözden geçirmeniz gerekir. Rakip analizinizi, üç aylık veya yıllık raporlama ve incelemenizin düzenli bir parçası yapmanız anlamına gelir
Sosyal Medyayı Kolaylaştıracak Ücretsiz Araçlar
Sosyal medya pazarlaması zaman alıcı olabilir. Neyse ki, sitelerden ücretsiz sosyal medya görüntüleri elde etmeye, video oluşturma araçlarına kadar birçok araç bunu kolaylaştırmaya yardımcı olabilir . Yine de hangi araçların sizin için en iyi olduğunu ve bunları nasıl kullanacağınızı öğrenmek için biraz zaman ayırmalısınız.
Grafik sosyal medya araçları
Sosyal medya sonuçlarınızı ölçmek için analiz araçları
Analytics, sosyal medyanın beden dili gibidir. İnsanların içeriğinize nasıl tepki verdiğini gösterir, böylece hedeflerinize ulaşmak için ayarlayabilir ve geliştirebilirsiniz. Çoğu profesyonel sosyal medya yöneticisi, tam özellikli bir raporlama aracına yatırım yapmak isteyecek olsa da, ihtiyacınız olan verileri toplamaya başlamak için bazı basit ücretsiz araçlarla başlayabilirsiniz
- Yerleşik Platform Analitiği: Doğru hesap türünü kullandığınız sürece, tüm büyük sosyal medya platformlarının analizleri platformda yerleşik olarak bulunur. Facebook için işletme sayfanıza giriş yapın ve ardından “Insights”ı seçin. Sayfa görüntülemelerini, erişimi, sayfada hangi işlemlerin yapıldığını, video görüntülemelerini ve daha birçok şeyi görebileceksiniz. Facebook gibi Instagram da analitik verileri görüntülemek için bir işletme hesabınızın olmasını gerektirir. Aynı şekilde twitter, LinkedIn, TikTok ve diğerleri de…
Sosyal medya hashtag’lerini bulmak için araçlar
Bonus içerikler:
Aşağıdaki blog yazılarımızda sosyal medya pazarlaması için daha daha detaylı bilgi edinmenizi sağlayacak ek içerikleri bulabilirsiniz.
- Olumsuz Sosyal Medya Yorumları İle Başa Çıkmanın 8 Yolu
- Sosyal medyada kriz yönetimine örnekler
- Sosyal medya müşteri ilişkileri yönetimi
- Ücretsiz sosyal medya analiz araçları
Sosyal Medya Pazarlama Ajans Hizmeti Alın!
Sosyal medya pazarlama ajansı ile çalışmak, tüm bu süreçleri sizin için bir profesyonelin gerçekleştirmesi anlamına gelir. Böylece siz işin sadece strateji ve analiz kısmında yer alarak başarınızı ölçümleyebilir ve asıl işinize odaklanabilirsiniz.
Sosyal medya pazarlama hizmeti için Survivor Dijital’den mutlaka teklif alın! Survivor dijital pazarlama ajansı, tüm profillerinizi yönetebilir, rakiplerinizi ve ilgili konuşmaları takip edebilir, performansı iyileştirebilir ve çok daha fazlasını sizin için yapabilir. Şimdi ücretsiz sosyal medya analiz görüşmesi için bizimle iletişime geçin!